Landdistrikternes erhvervsmæssige udfordringer og muligheder i den grønne omstilling

Forskningsprojektet Landdistrikternes erhvervsmæssige udfordringer og muligheder i den grønne omstilling har undersøgt de geografiske aspekter af omstillingen mod vedvarende energikilder og mere bæredygtige, energieffektive produktionsformer med særligt fokus på landkommuner. Sker der en nedlukning af virksomheder og arbejdspladser i landdistrikterne inden for særligt CO2-udledende erhverv som landbrug og transport – eller er den grønne omstilling snarere en game changer for landdistrikterne, der aktiverer teknologisk omstilling, iværksætteri og positiv erhvervsdynamik?

Projektets centrale formål har været at kortlægge situationen og udviklingstendenserne i landets kommuner gennem nogle basale statistiske indikatorer for grøn omstilling i erhvervslivet. Vigtige indikatorer og målepunkter har været energiforbruget og CO2-emissionerne i forskellige brancher, og beskæftigelse, omsætning og virksomhedsetablering inden for henholdsvis særligt CO2-udledende ”sorte” brancher og nye ”grønne” erhvervsområder. Udover at skabe et sådant statistisk, landsdækkende overblik er der gennemført casestudier af tre landkommuner, Frederikshavn, Odsherred og Vordingborg, med henblik på at uddrage erfaringer fra landkommunernes arbejde for grøn erhvervsudvikling.

Den afsluttende projektrapport indeholder resultaterne fra disse analyser og diskuterer de videre perspektiver for grøn erhvervsudvikling i Danmark, som kan udgøre vigtige opmærksomhedspunkter for både lokal og national erhvervs- og landdistriktspolitik.

Projektet blev støttet af Plan- og Landdistriktsstyrelsens Landdistriktspulje for Forskningsprojekter 2023, og er udført i samarbejde med Jesper Viemose Nørgaard fra konsulentfirmaet Efiko.

Eksperter bag

Jesper Manniche

Seniorforsker

+ Se profil
Anders Hedetoft

Chefkonsulent

+ Se profil

Cooperation Partners